Topp i Ung Privatekonomi

Den 30 April samlades en grupp i ett grupp-rum på Forshaga Akademin för att skriva så att pennorna skulle ryka och tänka så att det skulle lukta bränt. Vi skulle ställa upp i en aktiekunskapstävling "Ung Privatekonomi". Gruppen bestod av Elise Gustavsson och Philippa Ödman (Hund3), Veronica Wihman, Linnéa Åkerblom och Åsa Harrysson (Hund1), Rickard Palm (Vilt3), Marcus Petersson och Elias Ljungberg (Sport1) med gruppnamnet "Hundsportstjejer och några killar".

I några veckor hade vi träffats en eller två timmar i veckan för att lära oss så mycket som möjligt om Aktier, fonder, sparande o.dyl. Lärarna Per Leandersson och Oskar Engdahl hade verkligen kläm på det här och hade varit med på noterna i flera år, både eget sparande och varit med då skolan ställt upp i denna tävling. Med blandade resultat från tidigare år med bästa resultat på en andra plats (25 000 kr vinst check) på prispallen hade vi lite press på oss. Timmarna som vi spenderade innan tävlingen var riktigt intressanta och roliga, men riktigt trögt att ta in då alla timmar var mellan 17-18 efter en lång onsdags skoldag. Under tävlingsdagen fick vi ihop ett arbete på 18 st dataskrivna sidor och en trevlig dag.

I "Ung Privatekonomi" ställde 120 st skolor i Sverige upp, varav de flesta läser Ekonomi vilket vi inte gör.

Idag fick vi veta att vi kom på en fjärde plats av 120 st skolor. Det är helt otroligt, helt ofattbart och galet kul. Med tanke på hur förvirrade och helt ovetande vi varit på Per och Oskars kvälls undervisningar och att vi ville heta "Forshaga Comfused" som lagnamn på tävlingsdagens morgon. Vi var en mycket härlig grupp och vi lärde känna några fler sköna människor på denna skola.



Försvarsmaktens hundtjänstenhet, FHTE



Försvarsmaktens hundtjänstenhet, FHTE, förser Försvarsmaktens insatsförband med tjänstehundar. Enheten är en del av Livgardet, men finns belägen utanför Märsta norr om Stockholm. Avelsstationen finns i Sollefteå.

FHTE föder upp och dresserar tjänstehundar för vapensökning, ammunitionssökning och bevakning. Hundarnas träning och hundförarnas utbildning skapar förutsättningar för såväl nationella som internationella uppdrag.

Försvarsmaktens hundtjänstenhet är ledande när det gäller att utveckla hundtjänsten inom försvaret. Det är FHTE som förser myndighetens olika förband med tjänstehundar och samtidigt ansvarar för att hundarna motsvarar kraven.

På FHTE arbetar både officerare och civila med varierad erfarenhet inom hundtjänst.

FHTE:s uppgifter
* företräda hundtjänsten,
* anskaffa hundar till Försvarsmakten,
* utbilda personal i hundtjänst (INU),
* utveckla hundtjänsten,
* producera vapen- och ammunitionssökande hundar samt bevakningshundar,
* utforma reglementen och föreskrifter för hundtjänsten,
* samordna hundtjänsten inom Försvarsmakten,
* samverka med andra statliga myndigheter,
* föda upp hundar.

Källa: FHTE's hemsida

Jag har fått praktik plats på FHTE v. 33-35 i Sommar och jag är så sjukt glad.
Denna praktik plats får Hundsport varje år, jag var med i lottningen till förra praktiken och fick den inte. Denna går var det endast två stycken som var intresserade av platsen. Jag och Johanna. Lottningen skedde idag, galet glad jag blev och skrek av glädje minsann. Sorry Johanna, jag har tur i spel min inte i kärlek, det har du gumman! Nu längtar jag till tusen.

En måndags komiska stunder

Hej måndag, helgen har varit lång och underbar. Dels så spenderades den i Örebro hemma hos Ellen och på Örebro Brukshundsklubb där det var två dagars tävling torsdag - fredag. Jag och Baccus träffade super söta männsikor från Skultuna lägret, saknat dem massor. Tack till dem för otroligt gulligt stöd och jag och Baccus slängde nerverna i ån efter ett totalt nervöst torsdags lopp och gör ett nollat fredagslopp som räckte till uppflyttnings pinne till Hopp klass 3. Jag svävade på moln den dagen (A) Min kalv kan! <3

Måndag är det i alla fall idag och det gällde Microföretaga hela dagen för oss i kursen Projekt och Företag. I går natt kom vi på den brillianta (men något sena idén) om att ansiktsmåla barn i Karlstad. En toppen idé och det var bara att tuta och köra :D Nästan helt oförberedda satte vi igång, det vi hade förberett var att skriva ut bilder på alternativa målningar. Klockan nio i Knipan samlades vi för att lämna in en affärsidé och låna pengar innan vi fick sätta igång. Sedan bar det iväg till Karlstad.


En spegel var ju ett måste att ta med :)


Vi gick till BR och frågade om vi fick sälja ansiktsmålningar utanför och det gick galant' :D Vi hade med oss lite material och vi köpte teaterfärg på Partaj.


Tihih vi fick upp en liten studio ^^


Förste nöjda kund :D


Det var otroligt kul att måla söta barnen :D


Så söt :D


Vi målade även varandra och turades om att gå runt på stan och ragga kunder :D
Vi gick precis runt och lite plus i vårt Microföretag. Tack för en grymt kul dag flickor, det här gjorde vi bra! (Y)

Piratkopierade tupperade glammare


  • Jag skiver om piratkopiering.
  • Har tupperat mitt hår!
  • Néa blev söt-tokig och satte på glamm-rock :D

...In the kind of world where we belong

Vi såg Illusionisten på Engelskan idag. Den var riktigt bra. En riktig illusion för vi såg nog egentligen den inte! Men den var läskig, för den har påverkat mig. Jag pluggar nu, men det är bara en illusion för det gör jag egentligen inte. Jag tror jag vet, men det gör jag inte! Vi tror att vi tänker en tanke vi trodde vi tänkte... men det är bara en illusion!

Ensam i lägenheten har jag studdsat runt och dansat omkring till musik idag, men som sagt... det tror jag nog bara att jag har gjort. Jag tror att en liten ful-söt gubbe med korta ben utanför universum har mycket kul där han sitter och tittar på sin glaskula och skrattar åt oss att vi är små och omedvetna.



WOULDN'T IT BE NICE - Beach Boys

Dagens låt, alltså! (Y)

Det blir mest en massa ord som glider, om myggbett som svider och gyllene tider!

Så var ännu en helg passerad i vårens härliga dagar. En timme efter jag kommit hem bar det iväg till klubben, Köpings Hundungdom för att träffa annat folk och förbereda inför lördagens agility klass 1 och 2 tävling som vi skulle arrangera. För mig och lisa blev det till att sätta upp ett sprillans nytt 8-manna-tält som vi skall bo i halva sommaren. Gah jag älskart, det är jätte stort och kommer att användas flitigt i sommar. Självklart åt jag och lisa köttfärsås och spaghetti, som alltid ute på klubben och sedan roade vi oss med att spela kubb med dommaren och hennes kompis som var på plats med husvagn. Tihi, det var kul och vi låg mycket under men tog i kapp och van. Kubb spelet ska lätt med till gotland i sommar (Y)

Mycket pigga och med ett leende på läpparna klev vi på morgonen in i klubb stugan för att... nej, nej Med morgonfrilla, sömniga ögon och så där jävla härligt ont i ryggen man har efter att ha sovit på luftmadrass gick vi in i klubbstugan för att smaska i oss varsin god yoghurt.


Jag och Lisa var Inropare på tävlingen och hoppas vi skötte jobbet bra :) Vi fick även hjälp av lisa h och josefine när dom inte var hinderfixare. Sötaste Elin Kling hjälpte oss också flitigt. Lisa tävlade med bästa Wilma, Golden - själklart nolla alltid hon är en stjärna och en långsam en och kom på en fin niondeplats (Y) Josefine var mycket duktig med sina hundar, Jag är också mycket nöjd med mina lopp men inga pinnar tog vi denna dag!





Jag ska tävla sjukt mycket AGILITY med dessa underbara flickor i sommar! <3


HEJ :D

Dagens låt:
När vi två blir en - Gyllene Tider



Smådjur och husdjursmässa

Gårdagen bestod av en mycket mer lyckad studiedag på Lillerudsnaturbruksgymnasium än vad för väntat! I halvklass satte vi oss i skolans minibussar och stannade i Mariebergsskogen i Karlstad, där Lillerud har sin djurpark. Men på vägen dit lyckades Anne som körde bussen som jag satte i få lite problem med bilen. Eller rättare sagt så hände det något med växellådan så det sa, krasch (okej, lite krasch) så stod vi stilla i en korsning mitt inne i Karlstad. Men vaktmästare Björn tog över läget och vi kom i alla fall fram till djurparken med en annan buss. Men vilka var mest rädda för att springa över den stora vägen om inte klassens storstads-bor Johanna och Elias.

Under förmiddagen fick vi lyssna på en lärare vid Lillerud som pratade om kaniner och marsvin. Det var ganska tråkigt då vi precis har haft prov på det i Kursen Smådjur och nu ville vi göra något praktiskt. Men det kom senare. Vi fick i alla fall mycket god mat på Centralsjukhuset. Efter lunch delade vi upp oss igen och blev en lagom stor grupp på åtta pers. Nu fick vi hålla i ökenråttor, gerbiler, marsvin, chinchillor, råttor, hamster, kaniner och illrar. Vi fick veta lite kort om relevant fakta och lära oss att könsbestämma dessa smådjur. Otroligt söta, jag gillar mest ökenråttorna och illrarna och den röda lilla marsvinet Saffran i Sörgården. Tihi marsvinen hade tre stycken små gårdar, Sörgården, Mellangården och Västergården. Jag har aldrig hållt i en chinchilla och dom har världens luddigaste och mjukaste päls. Kaninen Bamse en Belgisk Jätte var cool. Vi fick också klippa klorna på marsvinen.

Efter gruppbyte var det dags att hälsa på djuren som går ute i hagar och som endel är lite större. Fåren hade urgulliga lamm och en get hade två stycken barn som var en dag gammal. Vi blev alldeles till oss där vi satt i höet med varsin unge i famnen. Vi fick hjälpa till att väga dem och även ta temp på ett får som var dräktig och skulle föda vilken dag som hellst. Sedan var det en minigris som hade två stycken griskultingar som var en vecka gammla. Jag har aldrig sett någon mindre gris och sötare, de kan inte ha varit längre än 15 cm kanske. En svart och en liten griskär med svarta fläckar. Vi hälsade på en bock som hette Alex och vi var ute och gick med två kor, fråga mig inte varför men det var kul. En mycket lyckad dag med klassen och djur.

Ellen var populär bland getterna.
Tyvär så hade ingen med sig kamera och det kan vi ångra länge!

Jag tänkte berätta om Husdjursmässan på Hammarö som vi var på den 25-26 April. Vi hade planerat och tränat på en uppvisning som skulle vara under en halvtimme och innehålla underhållning för barn- familjer. Vi skulle visa upp oss det är här Hundsportsgymnasiet. Vi hade även en monter innomhus bland andra montrar. Det  var olika förreningar där och massa godisstånd. Vi hade jätte tur med vädret hela helgen och fina dagar ute på den lilla mässan.


Vi fick titta på Vallning :D Det är så jäkla häftigt och något som jag verkligen skulle villja testa på!
Det var andra arrangemang där som ja det här, vallning, kaninhoppning, hästhoppning och ridning(åktur) och andra uppvisningar :)


Tja Snygging :D
Vi hade färglatt tema och tupperade håret! (Y)


Hey Brudar :D
Lägg märke till Elvis, Shetland Sheepdog - lila svans ;)



Vi hade lätt snyggast monter där vi turades om att stå och göra reklam för Hundsport och svara på frågor! (Y)


Uppvisning - Forshaga Hundsportsgymnaium
Vi bjöd på rasparad, modevisning, lydnadskabbaré, freestyle och agilitystaffet ;)


Modevisning - Bodil i Hawaii-kjol :D


Nu var det dags för agilitystaffet - Röda laget


Gula laget (Y)


Li och Ebba, Chinesisk Nakenhund
Agilitystaffeten var mycket uppstakkat och vi hade även samma uppvisning på föräldrardagen på hundsport :)


Malin älskar Illrar, verkligen älskar!

Malin har föredrag om Illrar på Svenskan:
*Veronica räcker upp handen* - Finns det något förbund?
Mailn - Ja Veronica, det finns Svenska Illerföreningen! :-)

Svenska Illerföreningen var på plats på Husdjursmässan.
Malin älskar Illrar och den här helgen var det första gången
hon fick träffa en iller och det var även hennes födelsedag!

Malin skaffa en iller (Y)

Tack för mig, hej!
Veronica

Skolmästerskap

Veronica Wihman, Johanna Haglund, Linnéa Åkerblom, Åsa Harrysson, Malin Andersson och Ellen Hagström, vi hade valt att arrangera årets Skolmästerskap i Freestyle och Agility på Hundsportsgymnasiet som vårt projekt i PoF (Projekt och Företag).

Våra planer kraschade då träningsplanerna vid stallet skulle byggas om och få ny gräsmatta. Men det var vårat projekt och vår uppgift att lösa detta. Vi såg helt enkelt till att vi kunde flytta hinderna till en annan plan. Vi skulle arrangera en tävling i freestyle och agility uppe vid skolan, bredvid volleybollplanen. Efter mycket om och men med tider, hinder och planering var allting färdigt och idag var det dags för tävlingsdagen. Hela dagen har vi ägnat att allti från att transportera agility hinder, göra iordning startlistor plakatet sätta upp utställningstält till att brygga kaffe och markera ut banorna med plast band. Det har varit mycket och göra men det har varit roligt. Tävlingen gick alldeles utmärkt och vi hade tur med vädret även om det många gånger kändes som att det skulle börja regna vilken sekund som hest. Vi hade 25 ekipage i agility och vi körde både hopp- och agility klass så där blev det 50 st starter och i Freestyle hade 4 st tävlande ekipage. Alla var jätte duktiga och vi fick glada vinnare och jag hoppas att de tyckte om våra priser, för vi hade emormt många och mycket fina. Här är lite bilder från dagen ;) Foto: Johanna Löfgren


Publik


Start


Agility klass medium, Bella och Kion


Banvandring


Veronica, inropare ;)


Malin, så jävla söt du är!


Johanna speaker :D


Néa prisutdelare (Y)


En av våra riktigt glada pris tagare :D Evelina Östlund vinnare i lagre!
Med sin flat Ziba ;)


En av våra freestyle ekipage, Nadine och Quicky :)


Tina & Nicca :D <3


Plocka agility hinder ><




Freestyle sekretariat :)


Boa Strandberg och Ulli vinnare Freestyle, Grattis :D









Tack för ett lyckat projekt flickor <3
v




Greyhound Park

Den 10 Maj samlades Hspg1 vid Knipan på morgonen för att sätta oss i en buss på väg ned til Borås, för att ha en studiedag på Greyhound Park, kapplöpning för Greyhounds. Första delen av bussresan sov alla i bussen. Halvvägs på väg satte hela bussen igång att snacka som bara Hspg1 kan. Väl framme i Borås fick vi guidad information om Borås av Julia föredetta Borås-bo, var sig vi ville eller inte. När vi kom fram till Greyhound Park fick vi rund visning på området där en man berättade om banan, hundarna och förberedelser som veterinär besiktning. Vi fick även lyssna på några föreläsare. En kvinna som berättade om hur det var att ha en greyhound, en man som pratade om ett speciellt foder och foderlära och en veterinär som berättade om skador vid kapplöpning och andra hundsjukdomar och annat bra att veta. Vi fick även lunch och fika. Men det bästa av allt var ju när vi fick se dem ståtliga Greyhounds springa utav världens fart på banan efter det som jag trodde var en kanin gossedjur på en pinne som åker före, som bara var en plastpåse. Det var riktigt häftigt att se. Evelina i klassen hade med sig sin Greyhound Honey, som även fick köra ett race :D









hela hemresan tjaffsade HSPG1 som bara HSPG1 kan, hallå vi är 33 tjejer hur tror ni det låter när det blir tjaffs. Skulle vi stanna på McDonalds eller inte? Ja, långa meningslösa diskutioner och fler har vi fram för oss, ungefär!
En dag att minnas, tack :)

RSS 2.0